2007. október 29., hétfő

Díjugratás-3. rész

Előrehozott ülés: A lónak a lehető legkevesebb erőkifejtéssel egyensúlyban kell maradnia ugrás közben. Ez azt jelenti, hogy a lovasnak amennyire csak lehet a szárak rángatása nélkül tartania kell a súlyát a pozíciójában. A lovas csak akkor tudja a megfelelő segítségeket adni, ha tökéletes egyensúlyban van.Ugráskor az előrehozott ülés a megfelelő.Ezért a kengyelszíjak 2-3 lyukkal rövidebbek, így a felkar lazán lóg, az alkar a szár meghosszabbítása. Ez a pozíció csökkenti a ló hátának terhelését, így könnyebben egyensúlyban marad és az ugrást is könnyebbé teszi.
Ívelés: Amikor a ló az ugrás ívének közepén van, akkor a teste ívben megnyúlik, a feje és a nyaka lejjebbvitele, háta meggörbítésével ívet formál az akadály felett. Minél keskenyebb az akadály a lónak annál meredekebben kell ívelnie.
A ló ugrótechnikája: A ló ugrótechnikáját feloszthatjuk elülsö láb, hátulsó láb és fej valamint nyak technikára. Az elülső lábakat magasra kell emelni, és a szügy alá hajlítani. A hátsó lábakat nem szabad behúzni, mert az ugrás ívének csúcsán a lónak ki kell nyújtania hátsó lábait, ha ezt elfelejti, és behúzva maradnak, akkor nem lesz elég hely a lábai számára és , hogy tisztán áthaladjanak az akadály felett. Ugrás közben a nyak és a fej mozgása felelős a megfelelő hátforma kialakításáért.

Nincsenek megjegyzések: