2007. november 12., hétfő

Díjugratás-4. rész (díjugratás versenyszerűen-akadályok)



Akadályok:
Egyszerű akadályok: Az egyszerű akadályok két legfontosabb fajtája a széles akadály, mint pl. az oxer és a meredek akadály.


Kombinált akadályok: Azokat az akadályokat nevezzük kombinált akadályoknak, melyek több ugrásból állnak. A hármasugrás egy akadálynak számít, de a lónak hármat kell ugrania. Az összetett akadályok részeit betűkkel jelölik meg, hogy egyértekmű legyen az összetartozásuk. Ha a ló ellenszegül az egyik részugrásnál, az egész ugrást újra kell kezdeni.
Gyakori akadály:
Triple bar: A triple bar olyan akadály, amelyen a rudak meredeken emelkednek. Az ugrást egyszerre kell teljesíteni. Van a triple bar-nak olyan variációja is, amikor az első és hátsó rúd egy magasságban van, de a középső magasabb, s megformálja ezzel az ugrás ívét.

2007. november 10., szombat

Fajtaismertető-Camargue póni

Származás: Dél Franciaország, Camargue

Marmagasság: 133-143 cm

Szín: Általában szürke, más szín ritkán fordul elő.

Tulajdonságok: Ezek a lovak jó természetűek, kemény, stabil állatok és tüzes hátaslovak.

Küllem: A tisztavérű camargue ló könnyen felismerhető a pofa alatt növekvő kecskeszakállról, amely az állig ér. A szemei kifejezők, sörénye gyönyörű. Ezeknek a lovaknak hosszú a nyakuk, a marjuk kicsi.A lábak a testhez képest hosszúak. Összhatásban nagy testű, erős póni.

Mozgás: Nem túl gyors, de igen kitartó.

Használat: A lovakat camargue-ban használják csorda terelésre.

Kialakulás: Ezek a lovak félvad ménesekben nőnek fel. A csikók sötét színnel születnek, de ahogy fejlődnek, hófehérre (szaknyelven szürkére) világosodnak.