2007. október 29., hétfő

Díjugratás-3. rész

Előrehozott ülés: A lónak a lehető legkevesebb erőkifejtéssel egyensúlyban kell maradnia ugrás közben. Ez azt jelenti, hogy a lovasnak amennyire csak lehet a szárak rángatása nélkül tartania kell a súlyát a pozíciójában. A lovas csak akkor tudja a megfelelő segítségeket adni, ha tökéletes egyensúlyban van.Ugráskor az előrehozott ülés a megfelelő.Ezért a kengyelszíjak 2-3 lyukkal rövidebbek, így a felkar lazán lóg, az alkar a szár meghosszabbítása. Ez a pozíció csökkenti a ló hátának terhelését, így könnyebben egyensúlyban marad és az ugrást is könnyebbé teszi.
Ívelés: Amikor a ló az ugrás ívének közepén van, akkor a teste ívben megnyúlik, a feje és a nyaka lejjebbvitele, háta meggörbítésével ívet formál az akadály felett. Minél keskenyebb az akadály a lónak annál meredekebben kell ívelnie.
A ló ugrótechnikája: A ló ugrótechnikáját feloszthatjuk elülsö láb, hátulsó láb és fej valamint nyak technikára. Az elülső lábakat magasra kell emelni, és a szügy alá hajlítani. A hátsó lábakat nem szabad behúzni, mert az ugrás ívének csúcsán a lónak ki kell nyújtania hátsó lábait, ha ezt elfelejti, és behúzva maradnak, akkor nem lesz elég hely a lábai számára és , hogy tisztán áthaladjanak az akadály felett. Ugrás közben a nyak és a fej mozgása felelős a megfelelő hátforma kialakításáért.

2007. október 27., szombat

Fajtaismertető-Fríz ló

Származás: Hollandia, Friesland
Marmagasság: 152-162 cm
Szín: A fríz lovak mindig teljesen feketék, semmilyen jegy nem engedett.
Tulajdonságok: A fríz lóra jellemző a lelkesedés és a munkakedv valamint hűséges és érzékeny állat.
Küllem: Igen attraktív, dús sörényű kocsiló. A farok és a sörény is hullámos. Ezekre a lovakra a magasan tűzőtt szép fej jellemző.Nyakuk íves, a mar alig észrevehető. Lábai rövidek, izmosak bokaszőrzete erőteljes. A patáik is feketék. A fríz lovak nagyon büszkén mozognak.
Használat: A fríz ló kitűnő kocsiló gyakran láthatjuk versenyeken ugyanakkor első osztályú hátasló is. Vannak díjló adottságai.
Mozgás: Ügetésére jellemző az akciós térdmozgás.
Kialakulás: Az egyik legősibb európai fajta. Ezt a fajtát több mint 3000 éve használják.
A rómaiak Britannia lerohanásakor is használták már. A középkorban nagyon elterjedt harci lovak voltak. A 17. században andalúziai vérvonalat adtak hozzá. hogy gyors ügetőket kapjanak. A mezőgazdaság gépesítése miatt majdnem eltűnt ez a fajta, de egy 1879-ben keletkezett méneskönyv segítségével újraélesztették.





2007. október 22., hétfő

Díjugratás -2.rész (ugrólovak védelme, ugrólovak)

Az ugrólovak védelme: Ínvédőket és pataharangokat használnak, hogy megvédjék a lovak lábát a sérülésektöl, melyet az akadály vagy akár a ló is okozhat, ahogy bevág (hátsó patájával megüti az elülső lábait).

Az ínvédők: készülhetnek gumiból, bőrből, műanyagból vagy filcből. Ezek a lábvégek csontozatát, ínait és izomzatát védik.

Pataharang: megakadályozza, hogy a ló sérülést okozzon saját magának a patáival. Ez készülhet bőrből és műanyagból is.

Ugrólovak: Sok fajtábol kerülnek ki ugrólovak, meghatározott méretek nincsenek, de a megfelelő küllem nagyon fontos. A ló farának kereknek, erős izomzatúnak kell lennie. És fontos még, hogy megfelelő izületekkel rendelkezzen, mert ezen múlik a jó ugróerő. Nem előnyös: a rövid hát, mert megnehezíti az ugrást. Az ugrólónak jó állóképességűnek kell lennie.

2007. október 21., vasárnap

Fajtaismertető-Quarter ló

Származás: Egyesült Államok

Marmagasság: 152-160 cm

Szín: A Quarter lónál megengedett bármilyen szín.

Tulajdonságok: A Quarter lónak kicsi a feje, széles a homloka és az állkapcsa, a szemei nagyok és kifejezők.A marja alig észrevehető, de az elülső lábai kifejezetten izmosak. A csánk és a combtájék lapos, jó illesztésű.

Használat: Ideális westernlovaglásra.

Mozgás: A Quarter ló gyors és nagyon jó az egyensúlyérzéke valamint jól manőverezik. Az izmos fara és hátsó lábai lehetővé teszik a gyors sprinteket, fordulatokat és megállásokat.

Kialakulás: A legnépszerűbb egyben legöregebb ló Amerikában. Ősei arab illetve angol telivér lovak.

2007. október 19., péntek

Fajtaismertető-Hannoveri ló


Származás: Németország (Szászország déli része, Hannover).

Szín: A legelterjedtebb szín a sárga, fehér jegyekkel, de jellemző még a pej, a fekete és esetenként a szürke.

Tulajdonságok: A Hannoveri lovak jellemzője a kiegyensúlyozottság, általában csöndes természetűek.

Küllem: A Hannoveri nagy, inpozáns ló, feje inkább tisztavonalú és kifejező, mint nemes. A nyak hosszú és izmos, ahogyan a hát is. Ezek a lovak alapvetően nagyok, széltében és hosszában is. Robusztus csontozatuk, erőteljes lábaik és ehhez képest kicsi patáik vannak. A farok magasan tűzött és hordott.

Használat: A Hannoveri egyike a legsikeresebb díj-és ugrólovaknak, ideális mindenféle lovassporthoz hobbi-és versenyszinten egyaránt.

Mozgás: Lépése nyújtott, ügetése energikus, rövid és sebes vágtája ruganyos.

Kialakulás: Mint ahogy az összes német melegvérű ló, a Hannoveri is kiemelkedően jó minőségű fajta. A 18. században alakították ki mecklenburgi, holsteini és angol telivér vérvonalakból. A hannoveri néhéz testfelépítésű ló, de ez nem csökkenti kiváló tulajdonságainak értékét. A fajta tenyésztése majdnem teljes egészségben állami kézben lévő vállalkozás, a Hannoveri ménes 16000 kancájával a legnagyobb a világon.

Díjugratás-1.rész


A díjugratás újkeletű a lovassportok között. Az ugratásban fontos szerepet töltött be a lovasság gyakorlataiban, és a lovas vadászatokon is, a tereptárgyak leküzdése miatt. Az első hivatalos díjugrató versenyt Dublinban tartották 1864-ben, de a díjugratás csak 1912-ben vált olimpiai sportággá. A sportág alapjait Frederico Caprilli fektette le (1868-1907). Az olasz lovas szakember kifejlesztett egy új ülésmódot, amelyben a lovas ugráskor együtt mozog a lóval. Ezt előrehozott ülésnek nevezik.

Díjugrató felszerelés: Van néhány felszerelés és lószerszám, amit speciálisan a díjugratáshoz fejlesztettek ki: ugrónyereg-ez a típusú nyereg lehetőve teszi, hogy a lovas előrébb legyen a lovon (előrébb helyezze a súlypontját), a kengyelszíjak pedig rövidebbek, mint az általános nyergen. Az ugrónyeregnek általában erőteljesebb a térdtámasza és magasabb a hátsó kápája. Díjugrató pálca-ez rövid és a célnak pont megfelel. A lovas a vállak mellett tartja ugratás közben, ahol nem zavarja a lovat. A pálca hossza nem lehet több mint 75 cm.

2007. október 18., csütörtök

Fajtaismertető-Lipicai

Származás: A Lipicai a korábbi Jugoszláviából (ma Szlovénia) és Ausztriából származik.

Marmagasság: Kb. 157-160 cm

Szín: A legtöbb Lipicai szürke, de a szlovén lovak között vannak feketék és pejek is.

Tulajdonságok: A Lipicai nagyon intelligens, szeret tanulni és kivételesen jól nevelt ló .

Küllem: A kifejezőfejhez gyakran társul kosorr. A nyak nem túl hosszú, erőteljes megjelenésű, magaillesztésű. A test a kerek farral és nehéz vállakkal erőt sugároz. A farok derékszögben tűzött, a lábak rövidek és szilárdak, a paták jó formájúak.

Használat: A tulajdonságaik és az akciós térdmozgás ideálissá teszi ezt a fajtát magas szintű lovasiskola gyakorlására.

Mozgás: A lépéshossz elég rövid, ügetésben akciós a térdmozgás, ezt hívják spanyol ügetésnek (a lipicaiak a spanyol lovasiskolában lettek híresek). A rövid és sebes vágta azonban nehézkes.

Kialakulás: A lipicai híres a bécsi spanyol lovasiskolában betöltött szerepéről. Ausztria főhercege, Károly kezdte a tenyésztésüket 1580-ban 33 lóval, amelyeket Spanyolországból hozatott az országba. Ezt követően német vérvonalat vittek az állományba. A napóleoni háborúk idején Mezőhegyesre menekítették a ménest, ma a magyar állomány Szilvásváradon van. A fajtát Lipica után nevezték el (Szlovénia), itt tenyésztették a lovakat az osztrák udvar számára 1918-ig. A spanyol lovasiskola legnehezebb mutatványainak betanítása hét évig tart. Néhány Lipicai akár húszéves koráig vagy még tovább is munkaképes.

2007. október 17., szerda

Fajtaismertető-Shagya arab


Származás: Eredetileg Magyarország, de manapság már tenyésztik Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban, Dániában, Svédországban és Svájcban.

Marmagasság: Kb. 152 cm

Szín: Leggyakrabban szürke.

Tulajdonságok: A Shagya arab sokoldalú, tehetséges ló nagyon szeret tanulni és intelligens.

Küllem: A Shagya arab lovak hasonlítanak a tisztavérű arabokra, de általában nagyobbak és erősebbek. A combjaik szilárdabbak az arab telivér lovakéinál.

Használat: Eredetileg a lovasság számára tenyésztették, de manapság előtérbe kerülnek más kiváló tulajdonságaik, mivel főleg fogatlóként alkalmazzák őket.

Mozgás: Mindegyik jármódban feltűnően szép a mozgásuk, emellett kiváló ugrók is.

Kialakulás: A Shagya arab lovak nem tiszta vérű arab lovak, hanem magyar félvér kancák és arab telivér mének keresztezései, amelyek közül a legsikeresebb egy szürke Shagya névre hallgatóhallgató mén volt, ezt a lovat 1836-ban hozták be az országba.


2007. október 16., kedd

Bevezetés...

A lovak világa annyira sokszínű és változatos, hogy nem egyszerű feladat egy mindenre kiterjedő naplót készíteni. A blog megírásában az a szándék vezetett, hogy a lókedvelőknek mindenről, ami lovakkal kapcsolatos, olyan átfogó képet adjak, amilyet csak lehetséges.